Poolse literatuur

Website opgericht en beheerd door Stichting Literatura

Winnaars vertaalwedstrijd bekend!

Op 16 januari 2016 zijn de winnaars van de nieuwste editie van de wedstrijd voor literair vertalers vanuit het Pools in het Nederlands bekend gemaakt.

winarzyVan links naar rechts: Ton van de Langkruis (directeur Writers Unlimited), Eric Metz (jurylid, UvA), Małgorzata Diederen-Woźniak (Stichting Literatura), Paul Hulsenboom (1ste prijs), Joanna Bator (auteur ‘Donker, bijna nacht’), Erik-Jan Kuipers (2de prijs), Kris van Heuckelom (jurylid, Katholieke Universiteit Leuven), Piotr Perczyński (vice-ambassadeur Polen).

De prijsuitreiking vond voor de tweede keer plaats tijdens het internationale literaire festival Writers Unlimited. De wedstrijd en prijsuitreiking waren door de Stichting Literatura en de Poolse ambassade georganiseerd.

De schrijfster Joanna Bator was uitgenodigd voor de prijsuitreiking en nam deel aan het festival. De deelnemers aan de wedstrijd hebben een fragment vertaald van haar roman ‘Donker, bijna nacht’ , waarvoor ze in 2013 in Polen de Nikeprijs voor literatuur heeft gekregen.

De jury, bestaande uit Kris van Heuckelom (slavist, Katholieke Universiteit Leuven), Eric Metz (slavist, Universiteit van Amsterdam), Arent van Nieukerken (slavist, UvA), Ad van Rijswijk (vertaler van literatuur het Pools en medeoprichter van uitgeverij De Geus) en Natalia Zweekhorst (cultureel attaché Poolse ambassade, Den Haag), heeft uit 21 vertalingen drie winnaars gekozen:

Wij feliciteren alle winnaars en wensen hen veel succes met hun carrière als literair vertaler. Tegelijk willen wij alle deelnemers hartelijk bedanken en aanmoedigen om deel te nemen in de volgende editie.

IMG_2135Joanna Bator in gesprek met Lex Bohlmeijer (links),Writers Unlimited 2016

De Poolse ambassade was vertegenwoordigd door vice-ambassadeur Piotr Perczyński en cultureel attaché Natalia Zweekhorst. De heer Perczyński heeft de winnaars van de eerste en de tweede prijs een geldbedrag van 500 en 300 euro overhandigd. De winnaar van de derde prijs van 200 euro, Jacques Dehue, kon helaas niet aanwezig zijn in Den Haag.

Bij de prijsuitreiking in het Filmhuis van Den Haag waren ook de vertegenwoordigers van Stichting Literatura aanwezig: Małgorzata Diederen-Woźniak (moderator van het gebeuren), Iwona Guść, Olga Niziołek, Iwona Mączka, Anna Rosłoń en Łukasz Koterba (verslag). De organisatie van het festival Writers Unlimited, dit jaar georganiseerd voor 21ste  keer, was vertegenwoordigd door Ton van de Langkruis, directeur van het festival.

Het bestuur van de Stichting Literatura wil nogmaals iedereen bedanken die deze avond mogelijk heeft gemaakt. Wij bedanken de Poolse ambassade voor financiële en organisatorische steun en de jury (Eric Metz, Kris van Heuckelom, Ad van Rijsewijk en Arent van Nieukerken) voor de kostbare tijd besteed aan het beoordelen van de ingestuurde vertalingen. We bedanken ook de deelnemers voor het aannemen van deze uitdaging.

Natuurlijk willen wij graag Joanna Bator hartelijk bedanken en haar uitgeverij W.A.B. (Grupa Wydawnicza Foksal) voor de toestemming om een fragment uit ‘Donker, bijna nacht’ te publiceren en als opgave voor de wedstrijd te gebruiken.

Veel dank ook aan de directeur van de Writers Unlimited Ton van de Langkruis, die ermee heeft ingestemd om de prijsuitreiking als programmaonderdeel in het festival op te nemen. Wij bedanken alle aanwezigen die op deze koude januariavond naar het Filmhuis zijn gekomen en hopen iedereen volgend jaar opnieuw in Den Haag te ontmoeten.

Łukasz Koterba, vertaling en redactie: Małgorzata Woźniak-Diederen en Paul Diederen

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: