Poolse literatuur

Website opgericht en beheerd door Stichting Literatura

Poolse dichter Adam Zagajewski overleden – Nederlandse reacties

Met groot verdriet hebben we het bericht vernomen dat Adam Zagajewski, een van de meest vooraanstaande Poolse dichters, is overleden. Zagajewski was twee jaar geleden te gast in Den Haag op het literair festival Winternachten waar hij sprak over het eeuwige leven, poëzie en het belang van Europa. Meer daarover.

Winternachten 2019 – Gesprek met Adam Zagajewski, opname te zien hier:

Re-inventing Europe with Adam Zagajewski, Luuk van Middelaar and David Van Reybrouck

NRC Handelsblad: “Als voormalig dissident tegen de Sovjetmacht, ontwikkelde Zagajewski zich tot een voorvechter tegen populisme en voor Europa.” MEER

NRC Handelsblad: “Zagajewski was de belangrijkste Poolse dichter van zijn generatie en gold als een kandidaat voor de Nobelprijs voor Literatuur. Zijn internationale roem is vergelijkbaar met die van Czeslaw Milosz, Zbigniew Herbert en Wislawa Szymborska.” MEER

De Volkskrant: “De Poolse dichter en essayist Adam Zagajewski (1945-2021) werd geboren in een door oorlog verminkte wereld (…). De afgelopen vijftig jaar groeide hij uit tot de belangrijkste Poolse dichter van zijn generatie en verkreeg hij daarnaast bekendheid als diep humanistisch essayist.” MEER

Nexus Instituut: “Adam Zagajewski was wereldberoemd als ‘metafysische dichter’ en essayist. Hij studeerde filosofie en psychologie in Polen en verwierf in 1974 roem met zijn polemische manifest De niet voorgestelde wereld, waarin hij de literatuur een gebrek aan engagement verweet.” MEER

Writers Unlimited: “Terugkerende thema’s zijn de nacht, dromen, geschiedenis en tijd, eeuwigheid en oneindigheid, stilte en dood; hij wordt ook wel een ware ‘metafysische dichter’ genoemd. In Nederlandse vertaling verschenen Wat zingt, is wat zwijgt (1998) en Mystiek voor beginners (2003).” MEER

Michel Krielaars (NRC Handelsblad, “Een dichter met wereldwijsheid”): “Ik heb Zagajewski later nog een paar keer ontmoet. Telkens was ik van hem onder de indruk. Als je met hem over het leven en de wereld sprak, wist hij er met zijn humanistische blik altijd wel iets wijs en origineels over op te merken.” MEER

De Groene Amsterdammer: “De deze week overleden dichter en essayist Adam Zagajewski was een van de belangrijkste stemmen uit de naoorlogse Poolse literatuur.” MEER

Advertentie

Eén reactie op “Poolse dichter Adam Zagajewski overleden – Nederlandse reacties

  1. André Rogala, Utrecht
    maart 27, 2021

    Adam Zagajewski vanaf 1981 woonde in Parijs (in 2002 ging terug naar Krakau). Hij was een lid van de redactie van Zeszyty Literackie (Poolse tijdschrift uitgegeven in Frankrijk,verboden in communistisch Polen). Winnaar van de Vilenica-prijs 1996 en de Adenauer-prijs 2002. Tot augustus 2020 was hij lid van de Poolse Schrijversvereniging . Hij was gastdocent poëzieworkshops aan het Literair en Artistiek College van de Jagiellonische Universiteit in Krakau. Hij doceerde aan de Commissie sociaal denken aan de Universiteit van Chicago en als gasthoogleraar aan de Universiteit van Houston.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: