Poolse literatuur

Website opgericht en beheerd door Stichting Literatura

Pools theater “6:10 to Eindhoven”

IN HET POOLS OP HET AMSTERDAM FRINGE FESTIVAL

Tussen 8 en 15 september speelt de voorstelling ‘6:10 to Eindhoven’ in het Polanentheater in Amsterdam. De voorstelling maakt onderdeel van het hoofdprogramma van het Amsterdam Fringe Festival. ‘6:10 to Eindhoven’ is een project van Poolse theatermakers Wojtek Cecherz en Karolina Sokołowska.Banner

Het is een kleinschalig, intiem toneelstuk over minder bekende facetten van het leven van Oost-Europeanen in Nederland. Dit toneelstuk gaat dus niet over de tulpen, het speelt zich ook niet in de kassen af. Het speelt zich af in ons dagelijkse leven, tussen ‘ons’ en ‘jullie’ tussen nieuwkomers en andere stads- en landgenoten, in de kroeg, de woonkamer, op straat, op het fietspad of in de wijk waar onze wegen elkaar kruisen.

Noem je jezelf een bij je stadsgenoten betrokken burger? Kom kijken! Want wie weet spreken wij toch dezelfde taal…

OCHTENDVLUCHT

De titel van het stuk verwijst naar een emblematische ochtendvlucht van Katowice naar Eindhoven. Het is immers Eindhoven dat de beste low-budget verbindingen heeft met Oost-Europese steden, waardoor de luchthaven dagelijks overspoeld wordt door nieuwkomers uit het voormalig Oostblok die in Nederland komen wonen en werken. Sommigen gaan terug, meesten blijven hangen…

EEN VROUW, EEN MAN, EEN NIEUW THUISLAND…

De voorstelling bestaat uit een reeks met elkaar verweven monologen. Het vertelt een verhaal van twee personages: een alleenstaande moeder en een vader met het gezin. Het centrale probleem van dit toneelstuk is de kwestie van identiteit. De monologen onthullen momenten van vervreemding van de eigen en de gastlandcultuur en laten zien wat de nieuwkomers over hun nieuwe thuisland denken. Wat valt ze op in Nederland? Wat omarmen zij moeiteloos en wat vinden zij lastig? Het toneel laat ook zien wat speelt zich af in de hoofden van mensen die zich hier tijdelijk vestigen, maar uiteindelijk voor langer en misschien zelfs voor altijd blijven hangen? Wat betekent emigreren? Hoe voelt een mens zich als hij ervoor kiest in een ander land te gaan wonen? Hoe ziet haar of zijn dagelijkse leven er dan uit? De positie van de hoofdrolspelers – nieuwkomers in Amsterdam – wordt bekeken in relatie tot hun Nederlandse buren en medeburgers, maar ook in relatie tot hun landgenoten in Nederland en in het thuisland en uiteraard ook in relatie tot andere migranten en vluchtelingen met wie zij de stad en het migrantenlot delen.

IN HET POOLS

Het stuk wordt in het Pools gespeeld, maar voorzien van de Nederlandse boventiteling. Door dit stuk in het Pools uit te voeren geven wij het klassieke communicatieprobleem van een nieuwkomer weer. De vertaling werd gedaan door Gijs Franssen, een jonge bekroonde literaire vertaler die de Poolse literatuur in de Nederlandse taal beschikbaar maakt.

THEATERMAKERS

Karolina Sokołowska en Wojtek Cecherz. Wij zijn professionele theatermakers, al een aantal jaren woonachtig in Amsterdam, maar geboren en getogen en opgeleid tot podiumkunstenaars in Polen. Moeder. Vader. Vrouw. Man. Migrant. Geen vliegende Hollanders, wel fietsende Polen. Met een voorliefde voor Amsterdam, maar ook heel erg nostalgisch over ons land van herkomst. Wij gebruiken het toneel om over onze eigen migratie na te denken, maar zeker ook om het publiek aan het denken te zetten, aan het lachen te maken, en wellicht ook een traantje te laten wegpinken.

ZET DE ONDERTITELS AAN 😉

TICKETS: https://bit.ly/2NepVkS

LOCATIE, SPEELDATA EN TIJDEN

POLANENTHEATER Polanenstraat 174, 1013 WC Amsterdam

ZATERDAG 8 september 2018, 21:30

DINSDAG 11 september 2018, 21:00

WOENSDAG 12 september 2018, 18:30

ZATERDAG 15 september 2018, 21:00

logo banner dol

Advertentie

Eén reactie op “Pools theater “6:10 to Eindhoven”

  1. annamariagregorowicz
    augustus 25, 2018

    Dit is op annamariagregorowicz herblogden reageerde:
    Ga daar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op augustus 24, 2018 door in Partners & projecten, Stichting Literatura, Uncategorized.
%d bloggers liken dit: