Poolse literatuur

Website opgericht en beheerd door Stichting Literatura

Bruno Schulz – “Brieven”

schulz

Bruno Schulz Brieven

202  pagina’s | paperback | ISBN 978 90 6143 429 0 | € 16,50

Bruno Schulz (1892-1942) was schilder en graficus, en behoorde tevens tot de belangrijkste Poolse prozaschrijvers van de twintigste eeuw. Hoewel hij in Nederland niet tot het canon der grote auteurs wordt gerekend, hebben zijn bijzondere verhalen en barokke taalgebruik ook hier de aandacht getrokken. Hij werd bijvoorbeeld genoemd in de literatuurlijsten en leesgidsen van gerenommeerde kranten en de in 2015 herziene vertaling van zijn Kaneelwinkels & Sanatorium Clepsydra (Meulenhoff) kreeg een zeer positieve ontvangst. Een minder bekend aspect uit Schulz’ oeuvre is zijn bedrijvigheid als briefschrijver. Hij voerde een intensieve correspondentie met gelijkgestemde kunstenaars. Deze briefwisselingen zijn van zowel biografisch, als van literair en literatuurhistorisch belang. Sommige brieven waren bedoeld als publieke statements, met een uitgesproken poëticaal karakter, of zijn destijds in interviewvorm verschenen. Het merendeel bestaat echter uit persoonlijke brieven, waarin Schulz – met glimpen van zijn beeldrijke taal en magistrale stijl – zijn contacten op de hoogte  brengt van wat hem bezighoudt.
Brieven geeft een overzicht van het leven van een groot schrijver tussen 1934 en 1941, in een steeds grimmiger tijdsgewricht. Dit is de eerste keer dat zijn buitengewone brieven naar het Nederlands zijn vertaald.
Inleiding door: Kris van Heuckelom en André Roosen. Vertaling door: Joke Bossens, Dieter de Bruyn, Kwinten van Gestel, Filip Hamakers, Kris van Heuckelom, Paul Hulsenboom, Maia van Langendonck, Marysia Linkowski, Sara Nyssen en Anna Schouws.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: