Poolse literatuur

Website opgericht en beheerd door Stichting Literatura

Poolse auteurs op het Amsterdams literatuurfestival

13062448_1034448653315689_4492992764189037337_n

De nieuwe editie van Read My World – festival voor grensverleggende literatuur – vindt tussen 6 en 8 oktober plaats in Amsterdam. Ruim 100 auteurs, journalisten, muzikanten en artiesten verzamelen zich en zorgen voor een rijk palet aan literaire programma’s, van discussies tot performances. Deze editie staat in het teken van literatuur uit Oekraine en Polen. Mede daarom is Stichting Literatura een van de actief betrokken partners bij deze editie.

Gregorzj Jankovicz en Iryna VikyrchakFoto: Adrie Mouthaan

Grzegorz Jankowicz en Iryna Vikyrchak Foto: Adrie Mouthaan

Voor de vierde editie van Read My World werden twee buitenlandse curatoren uitgenodigd: de dichter, vertaler en festivaldirecteur Iryna Vikyrchak (Oekraïne) en schrijver en programmadirecteur Grzegorz Jankowicz (Polen). De twee gastcuratoren selecteerden op hun beurt de meest  interessante literaire stemmen van hun regio.

De doelstelling van deze editie is om een veelzijdig verhaal over Polen en Oekraïne te vertellen en om dit verhaal  aan de Nederlandse context te spiegelen. Onder Poolse gasten die uitgenodigd zijn voor deze editie bevindt zich al bovengenoemd Grzegorz Jankowicz, filosoof, criticus, vertaler en directeur van het Conrad Festival, een internationaal festival voor literatuur in Krakau. Verbonden aan de populaire Poolse weekblad Tygodnik Powszechny. Vorig jaar kwam zijn boek Refugees from the Ulro Land. Essays uit.

Jankowicz selecteerde vier Poolse auteurs voor het festival in Amsterdam:

julia_portretradek-kobierski-450x301

Foto Radek Kobierski

Julia Fiedorczuk, dichter, vertaler en literair criticus. Verbonden aan de universiteit van Warschau als docente Amerikaanse literatuur, literatuurtheorie en Engels. Bovendien is Fiedorczuk lid van The Association Study of Literature and the Environment.

Ze neemt deel aan het programma De Taal Van Het Beest op vrijdag 7 oktober – 21:30-22:30 en Let Me Tell You ’bout The Words And The Bees op zaterdag 8 oktober – 20:00-21:00.

ap_tokarczuk_olga_2010_c-michal-korta_terverz-450x450

Foto: Michal Korta

Tweede Poolse gast heeft bijna geen introductie nodig: Olga Tokarczuk is een van de meest veelgeprezen en succesvolle Poolse auteurs van haar generatie. Haar werk is overigens goed bekend in Nederland, dankzij de vertalers Karol Lesman en Greet Pauwelijn.

Tokarczuk neemt deel aan de discussie in het programma Literature and Politics op vrijdag 7 okt – 17:30-19:00. Dit programma wordt in samenwerking met Krytyka Polityczna gemaakt, en bevat ook een optreden van Jan Kapela.

Tokarczuk’s nieuwste boek De boeken van Jacob staan centraal in het programma Past Violence & Hate Speech op zaterdag 8 oktober – 19:00-20:30. In dit programma spreekt Olga Tokarczuk met Frank Westerman over het verwerken van de zwarte bladzijden uit de geschiedenis van Polen en van Nederland. Iwona Guść van Stichting Literatura is de redacteur van dit programmaonderdeel.

ziemowit-450x301Derde Poolse gast is Ziemowit Szczerek is schrijver, journalist en reiziger. Hij werkt samen met verscheidene magazines waaronder Polityka, Nowa Europa Wschodnia, Ha!art, Dwutygodnik en Tygodnik Powszechny. Hij debuteerde als medeauteur van het boek Paczka radomskich Powszechny en ontving in 2013 een belangrijke prijs voor zijn boek Przyjdzie Mordor i nas zje, czyli tajna historia Słowian.

Szczerek zal deelnemen aan twee programma’s: Op De Grens op vrijdag 7 oktober – 19:00-20:00 en What Comes From Afar 2.0 op zaterdag 8 oktober – 17:00-18:00.

mariuszcredmagdalena-wdowicz-wierzbowska-450x674

Foto: Magdalena Wdowicz-Wierzbowska

Vierde gast is Mariusz Szczygieł, journalist en schrijver, tevens medeoprichter en bestuurslid van de Foundation Institute of Reportage. Hij is een belangrijke vertegenwoordiger van de Poolse literaire non-fictie genre. Het meest bekend is zijn werk over Tsjechoslowakije. Szczygieł is de hoofdgast van het programma Hartland Europa op vrijdag 7 oktober – 20:00-21:00.

Ook een van de meest spraakmakende en bekroonde Poolse films van afgelopen jaren, Ida (2013), is te zien tijdens het festival. Overigens staat deze film op de lijst van de belangrijkste films van afgelopen 5 jaar. Via NRC Handelsblad kunnen jullie op Ida stemmen.

Benieuwd? Koop je tickets online! Blader door het programma, plan jouw festival route en bestel hier tickets voor hét literaire festival van Amsterdam!

Tot ziens in Amsterdam! Do zobaczenia w Amsterdamie!

Prijzen:

Opening Dagkaart 6 oktober €15,-/€12,50*

Dagkaart 7 oktober €17,50/€ 15,-*

Dagkaart 8 oktober €17,50/€15,-*

Nachtkaart Literaire Vuurpotpourri 8 oktober vanaf 22.00 €5,-

Passe-Partout €30,-/€25,-*

*deze prijs geldt alleen voor studenten, Stadspashouders en vrienden van Perdu, SLAA en/of School der Poëzie. 


I.G.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: