(vertaling Małgorzata Woźniak-Diederen/Paul Diederen)
Moskou wil niet onbeschoft zijn
Jurij Luzkow, de ambitieuse burgemeester van Moskou, heeft 700 miljoen roebel ter beschikking gesteld om het internationale imago van de Russische hoofdstad, erkend als de meest lompe stad ter wereld, wat op te krikken.
Dat heeft de Russen zeer gekwetst. Alle theaters en concertzalen zijn hier immers altijd vol. En in de boekwinkels is het zelfs ‘s nachts druk. In metro zit de helft van het publiek te lezen. En nu zou plotseling blijken dat de Russen, die van zichzelf vinden dat zij ‘de meest belezen natie van de wereld’ zijn, waar het om cultuur gaat achter de Amerikanen aanhobbelen, terwijl iedereen toch weet dat Amerikanen primitief zijn.
Jurij Luzkov vindt dat Readers Digest zijn stad gekwetst heeft. Hij heeft genoeg geld om de wereld te bewijzen, dat de Moskovieten niet onbeschoft zijn. Maar het wordt niet makkelijk. Het is genoeg om even op straat te lopen, om zich ervan te vergewissen dat de diverse tijdschriften niet helemaal ongelijk hebben.
Geregeld zie je de ambulances of brandweerauto’s met zwaailicht en sirene in een file staan omdat andere chauffeurs hen niet voor willen laten gaan. Dezelfde bestuurders gaan evenwel subiet in paniek de berm in, zodra zij een grote mercedes ontwaren vergezeld van bewakers in jeeps met zwaailichten. Zij weten, dat in zo’n mercedes of een minister zit, of een bandiet, en dat hun beveiligers zonder aarzelen op iedereen kunnen schieten die het waagt hun baas ook maar een strobreed in de weg te leggen.
06.08.2006
—
Het is een fragment van het boek Gogol w czasach Google’a (Gogol in tijden van Google, nog niet vertaald in het Nederlands), een verzameling reportages uit Rusland uit de jaren 1998 – 2012.
Meer over het boek.
Meer over Wacław Radziwinowicz.
Meer over Małgorzata Woźniak-Diederen.
Andere fragmenten (in het Nederlands):
De morele vernieuwing van de Russische elite
(geplaatst door Ł.K.)