Poolse literatuur

Website opgericht en beheerd door Stichting Literatura

Gogol in tijden van Google

gogolwczasachgoogleawaclawradziwinowicz

Misschien de beste aanbeveling voor dit boek zijn de woorden van de beroemde Russische schrijver Victor Jerofiejev: “Sensatie! Het blijkt dat jij Rusland wel kunt begrijpen!”

Het boek Gogol w czasach Google’a (Gogol in tijden van Google, nog niet vertaald in het Nederlands) is een verzameling reportages uit Rusland uit de jaren 1998 – 2012. Het schetst een bont beeld van Rusland, een land van paradoxen, van absurditeiten die herinneren aan de boeken van Gogol en Tsjechov, het erfgoed van het communisme.

“Dit is een land met een onvoorspelbare toekomst, een land van vervloekte (?) dichters en dieven in grote limousines, mensenrechtenactivisten en moordenaars zonder geweten, eenzame helden en brute soldaten.”

Russia_87.74494E_66.20034N

Het boek van Wacław Radziwinowicz  telt 330 pagina’s met tientallen reportages over uiteenlopende thema’s: de laatste kolchoz, de Russische maffia, de Russische nouveau-riche in de Provence, hoe Mendelejev het beste recept voor wodka heeft gevonden, hoe een vriendin van een mafioso diens business oveneemt, dronkenschap, Russische humor, het verhaal van Iwan Susanin die de Polen heeft gefopt, de mensenrechtenactiviste Politkovska, de terroristen van Bieslan, de moeders van de Kursk-soldaten, hoe zoek je het lijk van je zoon die in Tsjetsjenië is omgekomen, hoe kun je aan een dode soldaat geld verdienen en hoe aan illegalen in Moskou, waarom de Russische generaals te dik zijn.

En ook over Jeltsin, Poetin en Brezniev, hoe je straf kunt krijgen vanwege je patriotisme, de demonstratie van acht minuten op het Rode Plein in 1968, waarom ambtenaren schone nagels moeten hebben, de viering van Vrouwendag in Rusland, heimwee naar de Komsomol, Duitse Russen die terugkeren naar hun vaderland omdat het leven in Duitsland zo saai is, tekort aan Russische mannen en nog veel meer. Teveel om alles op te noemen, maar het leest fantastisch.

cztery flagi

De bundel geeft een sprankelend, soms hilarisch, maar ook genuanceerd beeld van het huidige Rusland. Het is heel goed geschreven, in een heldere taal, met veel ironie en humor. Het is een geweldig boek!

Gogol in tijden van Google is in februari in Polen op de markt gekomen, beleeft nu al zijn derde druk en verkoopt nog altijd goed. Duitse uitgevers toonden al interesse in het boek. De Poolse uitgever  heeft nog geen informatie over het boek in het Engels beschikbaar gesteld. Het voorwoord in de Poolse editie, getiteld ‘een fascinerend en origineel beeld van Rusland’, is door Adam Michnik geschreven, bekend dissident en oprichter van Gazeta Wyborcza.

Over het boek in het Pools:

Wie is Wacław Radziwinowicz?

Fragmenten in het Nederlands:

100 roebel voor een Spleetoog

De morele vernieuwing van de Russische elite

Moskou wil niet onbeschoft zijn

Małgorzata Woźniak-Diederen
(red. Paul Diederen, geplaatst door Ł.K.)

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: