Poolse literatuur

Website opgericht en beheerd door Stichting Literatura

De Poolse vader van Thorgal

057-ilustracja-wczesne-polska-6

In het Brussels stripmuseum loopt tot 31 mei een kleine, maar zeer mooie en interessante tentoonstelling over het werk van Grzegorz Rosinski. Al is Polen niet bekend als een land met een grote stripcultuur – Marzi is de uitzondering die de regel bevestigt- toch is Rosinski uitgegroeid tot een van de grootste namen van de huidige stripwereld. Uitgeverij Lombard wijdde in 2013 al een prachtige monografie aan zijn werk; nu dus ook een tentoonstelling in het prachtige art nouveau-gebouw dat het Brusselse stripmuseum huisvest.

img-7841-copiefoto: Daniel Fouss, bron www.stripmuseum.be. 

Sommigen zeggen dat Grzegorz Rosinski zo groot werd ‘net omdat hij zich ver van de gebruikelijke stripcultuur ontwikkelde’. Opgroeiend in het naoorlogse Polen was het alleen via het Franse communistische tijdschrift Vaillant dat hij kennis maakte met strips. Tijdens het stalinisme werden strips namelijk gezien als een verderfelijk product van de kapitalistische Amerikaanse cultuur en waren ze verboden. Maar de kleine Grzegorz verslond het beetje strips dat hij kon vastkrijgen en tekende ze ijverig na. Al heel jong maakte hij voor zijn plezier stripverhalen, waarvan enkele mooie voorbeelden te zien zijn op de tentoonstelling. Later studeerde hij aan de kunstacademie van Warschau, waar hij kennis maakte met allerlei grafische technieken. Ook uit deze tijd is heel mooi werk te zien op de tentoonstelling.

img-7896-copie foto: Daniel Fouss, bron www.stripmuseum.be. 

Toen in Polen het idee over strips werd bijgesteld en de overheid plots bedacht dat met een strip over een coole politieagent het imago van dat beroep kon worden opgekrikt, werd Grzegorz Rosinski gecontacteerd, en zo ontstond in 1968 de strip Kapitan Zbik. In 1976 richtte hij mee het striptijdschrift Relax op.

Rond die tijd kwam hij in contact met Belgische stripfanaten, die hem dan weer in contact brachten met scenarioschrijver Jean Van Hamme. Al in 1977 verschenen de eerste strips van Thorgal in het tijdschrift Tintin, gesigneerd door het voortaan onafscheidelijke duo Van Hamme-Rosinski. Wie de tekeningen van Thorgal bestudeert, kan alleen maar gefascineerd zijn door de geraffineerde techniek, waar een heel uitgebreid en veelzijdig parcours als mens en kunstenaar uit ademt.

img-7761-copie foto: Daniel Fouss, bron www.stripmuseum.be. 

Info:

Tentoonstelling Rosinski in het Stripmuseum te Brussel, tot 31 mei 2015: http://www.stripmuseum.be

Monografie Grzegorz Rosinski, uitgeverij Lombard, 2013, ISBN 9789055818365

Jo Govaerts 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op januari 26, 2015 door in Literair nieuws en getagd als , , , , , , .
%d bloggers liken dit: