Poolse literatuur

Website opgericht en beheerd door Stichting Literatura

Meneer Minuscuul en de walvis – de voorstelling

walvis

Sinds enige tijd zwemt er een walvis rond in de Nederlandstalige kinderliteratuur. Wie in Polen is opgegroeid, herkent hem misschien uit het beroemde verhaal van Julian Tuwim ‘Pan Maluśkiewicz i Wieloryb’. Mede dankzij de tijdloze illustraties van Bohdan Butenko is dit boek al sinds 1956 een tijdloze klassieker voor Poolse kinderen.

Het vroeg de moed van een bezielde uitgeverij als Book Island om zo’n boek in het Nederlands te vertalen. En ook wel een geduldige vertaalster, want natuurlijk mag je zo’n mooi rijmend gedicht niet ontmantelen door het rijm in de vertaling te laten vallen. Maar ook het ritme, de humor en de goed opgebouwde spanningslijn van het verhaal moesten worden gerespecteerd. Het is aan de lezer om te oordelen of dat is gelukt in de vertaling van Jo Govaerts.

book-island

De in België wonende Poolse muzikanten Cezariusz Gadzina (saxofoon) en Anna Ciborowska (piano) moesten al helemaal niet worden overtuigd van de charme van het verhaal, want zij groeiden ermee op. Maar ook woordkunstenaar Katelijne Billet zag het potentieel van het verhaal. Samen maakten ze er een muzikale voorstelling van, waarmee ze intussen al verschillende scholen en culturele centra hebben bezocht.

Het thema van het kleine mannetje dat een groot avontuur aangaat, is erg herkenbaar voor kinderen. Angst voor het onbekende versus de kracht van dromen, zich op alle mogelijke manieren wapenen tegen het onverwachte tegenover het zich overgeven aan een oeverloze zee – dat zijn de spanningspolen waartussen dit verhaal heen en weer schommelt in het kleine, van een notendop gemaakte bootje van Meneer Minuscuul.

Het ritme van de tekst wordt voelbaar in de improvisaties van de muzikanten. Katelijne Billet doet de woorden zingen. Cezariusz Gadzina en Anna Ciborowska, twee topmuzikanten, zorgen voor een intrigerende soundtrack. De toehoorders worden meegesleept op de verre reis van Meneer Minuscuul. Gaat hij vinden wat hij zoekt? Zal hij de walvis recht in de ogen durven kijken als hij hem vindt? Spannend …

walvis

De walvis van meneer Minuscuul belooft nog wel een tijdje voort te zwemmen. Tijdens de Vlaamse kinderboekenweek 2015, die loopt van 14 tot 29 maart met als thema ‘humor’, zit het boek in het boekenpakket voor het tweede en derde leerjaar. Wie in die periode –of ook daarbuiten- een literaire activiteit wil organiseren, kan ook Katelijne Billet contacteren en de voorstelling in huis halen (tel. 0032 472 332 556 of 0032 16 89 90 15; mail kat@cebra.be).

Jo Govaerts

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: