Poolse literatuur

Website opgericht en beheerd door Stichting Literatura

Maria Dąbrowska

Maria_Dabrowska Maria Dąbrowska (źródło Wikimedia Commons, auteur Devel)

Wij bedanken PNKV hartelijk voor de toesteming voor de publicatie van deze tekst op poolseliteratuur.nl!

KERSTAVOND – een kort verhaal van Maria Dąbrowska

“Ik heb geen andere ideologieën dan mijn liefde voor de mens” 

Maria Dąbrowska (1889-1965) is afkomstig uit een verarmde adellijke familie. Ze groeide op op een door haar vader bestuurd landgoed in de buurt van Kalisz. Ze studeerde in Lausanne en Brussel. Tijdens haar studie raakte ze betrokken bij de onafhankelijkheidsbeweging. Maria was voorstandster van het idee van een samenleving, die sceptisch staat tegen over de staat als overkoepelend orgaan, die het individu beperkte en geweld aandeed. Ze beschouwde zichzelf als een geëmancipeerde vrouw, die niet gebonden was aan de opvattingen aangaande zeden en huwelijkse trouw van die tijd en stelde zich tolerant op ten opzichte van homoseksualiteit.

Maria Dąbrowska wijdde zich aanvankelijk aan de journalistiek, van waaruit ze de overstap naar de literatuur maakte. Het literaire debuut van Dąbrowska is de verhalenbundel ‘De Kersentak’ (1921). Op dat moment was de schrijfster er nog niet zeker van, of zij zich in de toekomst wilde gaan richten op literatuur, of liever op bredere maatschappelijke activiteiten en het bestuderen van de psyche van de gewone mens, op basis van louter haar eigen observaties.

Haar meest bekende boek is ‘Nachten en Dagen’(19321934), waarvoor ze in 1939 genomineerd werd voor de Nobelprijs. Het boek verhaalt vanuit zowel historisch, als existentieel perspectief over de lotgevallen van enkele generaties uit een adellijke familie op de drempel van de XIXe naar de XXe eeuw, tegen de achtergrond van alle politieke en maatschappelijke veranderingen die toen gaande waren, en vormt een interessante studie van de psyche van de voornaamste hoofdpersonen. Het is een metafysisch verhaal over de aard van het bestaan, over de geheimen van het leven die zich ondanks twijfel en tegenslag openbaren. Het boek heeft autobiografische kenmerken. Op de pagina’s over de familie beschrijft ze observaties uit haar jeugd. ‘Nachten en Dagen’ is één van de meest populaire boeken uit de jaren ’20 van het Interbellum.

Na 1945 probeerde de schrijfster zorgvuldig afstand van het communistische regime te houden. Haar uitspraken namen de gecamoufleerde vorm van ‘cryptodiscussie’ aan.

Haar compromisvolle instelling dreef haar er toe om gebruik te maken van alle mogelijkheden tot werk voor het land die het nieuwe systeem bood. Haar in die tijd verzamelde werken en observaties overstijgen ruimschoots de productie poëzie. Helaas kwamen ze pas 20 jaar later in de openbaarheid.

Maria Dąbrowska werd begraven in Warschau. In haar testament verzocht ze om een katholieke begrafenis.

KERSTAVOND – een kort verhaal van Maria Dąbrowska 

Wij bedanken PNKV hartelijk voor de toesteming voor de publicatie van deze tekst op poolseliteratuur.nl!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op januari 10, 2016 door in auteurs, Uncategorized en getagd als , , , .
%d bloggers liken dit: