Poolse literatuur

Website opgericht en beheerd door Stichting Literatura

Grażyna Plebanek

nielegalne zwiazki

Grażyna Plebanek (geboren in Warschau) – Poolse schrijfster, auteur van de bestsellers ‘Nielegalne związki’ (Illegale liaisons) (Uitgeverij: WAB, 2010/Stork Press, 2012/New Europe Books, 2013), ‘Dziewczyny z Portofino’ (Meisjes uit Portofino) (Uitgeverij WAB, 2005) en ook ‘Pudełko ze szpilkami’ (Doos met stiletto’s) (2002, Uitgeverij WAB, 2006), ‘Przystupa’ (Meisje Przystupa) (Uitgeverij WAB, 2007), ‘Córki Rozbójniczki’ (Dochters van de roofster). Haar laatste roman, ‘Bokserka’ (Vechtster), verscheen op 21 mei 2014.

index

Plebanek studeerde af in de Poolse Letterkunde aan de Universiteit van Warschau. Ze werkte als journaliste voor Reuters en ‘Gazeta Wyborcza’, schrijft feuilletons voor ‘Polityka’ en publiceert in, onder andere, ‘Wysokie Obcasy’, ‘Wysokie Obcasy Extra’, ‘Magazyn Literacki’, ‘Lampa’, ‘Newsweek’, ‘Elle’, ‘Trendy’.

dziewczyny-z-portofino-b-iext18536929

Auteur van de in bloemlezingen verschenen verhalen: ‘Dziewczyńskie bajki na dobranoc’ (Meisjesverhalen voor het slapengaan), ‘Nie pytaj o Polskę’ (Vraag niet over Polen) (AMEA 2008), ‘Zaraz wracam’ (Zo terug) (Centrum Kultury „Zamek”, 2008), ‘Projekt mężczyzna’ (Project: man) (Uitgeverij Delikatesy, 2009), ‘Piątek, 2:45’ (Vrijdag, 2:45) (Filar, 2010), ‘Zachcianki’ (Kuren) (Świat Książki, 2012).

przystupa-b-iext10423663

Geboren en getogen in Warschau, verhuisde Plebanek voor 5 jaar naar Stockholm en woont sinds 2005 in Brussel. Ze hoort bij de groep internationale kunstenaars die afgebeeld zijn door de Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren. De portretten zijn te zien op de tentoonstelling Brussel die van 2009 tot 2019 loopt.

PlebanekBokserka

Recensies: Publishers Weekly over ‘Nielegalne związki’ (Illegale liaisons)

Plebanek’s crisp and intelligent new novel is full of pitch-perfect descriptions, mostly but not exclusively about sex, and its contemplation. A merciless comedy of modern manners, and the politics of desire.

Bronnen/Website: http://www.grazynaplebanek.pl/index.php?id=2

Anna Rosłoń

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op juli 5, 2014 door in Schrijvers, dichters, auteurs en getagd als , , , , .
%d bloggers liken dit: