Poolse literatuur

Website opgericht en beheerd door Stichting Literatura

Prachtige kinderboeken uit Polen

phpThumb_generated_thumbnailjpg

In 2009 verscheen bij de Poolse uitgever Dwie Siostry D.O.M.E.K. Het boek laat 35 ongewone, bekende en exotische huizen zien die ontworpen zijn door architecten uit de hele wereld.

Het originele idee, de kleurrijke illustraties en humorvolle korte beschrijvingen van Aleksandra Machowiak en Daniel Mizielinski maakte het boek tot een grote hit in Polen.

phpThumb_generated_thumbnailjpg (2)

De publicatie stond aan het begin van een succesvolle serie. In de jaren daarna volgden D.E.S.I.G.N. (met tekst van Ewa Solarz).,  M.O.D.A. (vert. Mode, met illustraties van Katarzyna Bogucka) en S.Z.T.U.K.A. (vert. Kunst, met tekst van Sebastian Cichocki).

De Duitse vertaling van het laatstgenoemde werd in 2014 genomineerd voor de Deutscher Jugendpreis in de kategorie non-fictie.

phpThumb_generated_thumbnailjpg (1)

In de voorbereiding zijn op dit moment M.U.Z.Y.K.A. (vert. Muziek), O.G.R.Ó.D. (vert. Tuin) en K.I.N.O./F.I.L.M. (vert. Film).

D.O.M.E.K. en D.E.S.I.G.N. zijn ondertussen vertaald naar meer dan tien talen, daaronder het Nederlands. Het eerste verscheen onder de titel Hut. Hok. Huis bij de uitgeverij Clavis in de vertaling van Greet Pauwelijn. Zij vertaalde ook D.E.S.I.G. N.  en bracht het in 2013 uit bij de door haar opgerichte uitgeverij Book Island.

Book Island publiceerde ook Menneer Minuscuul en de Walvis van Julian Tuwim (illustraties: Bohdan Butenko, vertaling: Jo Govaerts).

cover_NL.indd

D.E.S.I.G. N.  brengt een overzicht van een zeventigtal klassieke maar ook de meest gekke voorwerpen in onze huizen van de afgelopen 150 jaar, allemaal bedacht door beroemde ontwerpers.

De lancering van het boek vond – zeer toepasselijk – plaats in het Design museum Gent waar men tegelijk een tentoonstelling kon bekijken gebaseerd op een selectie van objecten van het boek. De uitvergrootte boekillustraties met informatie vormden de achtergrond waartegen de designobjecten werden getoond.

I.M.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: