Poolse literatuur

Website opgericht en beheerd door Stichting Literatura

Krakau themastad op Nederlands literatuurfestival City2Cities

Met Olga Tokarczuk, Sławomir Shuty, programma’s over Krakau City of Literature, Szymborska, ‘De Pop’ en meer!

logo festiwalu

Het internationale literatuurfestival City2Cities in Utrecht, Nederland, heeft dit jaar, naast Parijs, Krakau als themastad. Op 15 & 16 mei staan daarom de Poolse cultuur en in het bijzonder de literatuur centraal.

Het festival vindt plaats in het monumentale Postkantoor Neude in het centrum van Utrecht. Onder de booggewelven van de magnifieke hal treden twee dagen lang schrijvers uit alle windstreken op.

Op vrijdag 15 mei ontmoet de bekende Poolse schrijfster Olga Tokarczuk de Vlaamse schrijfster Annelies Verbeke. Samen spreken ze onder andere over de ook in Nederland succesvolle roman van Tokarczuk: De rustelozen (Bieguni). Jo Govaerts en Karol Lesman, beide vertalers van de Poolse literatuur die lange tijd in Krakau woonden/wonen, gaan met Sławomir Shuty in gesprek over deze UNESCO City of Literature. Arent van Nieukerken, slavist aan de Universiteit van Amsterdam, gaat met Karol Lesman en Olga Tokarczuk in gesprek over dé Poolse literaire klassieker: De pop (Lalka) van Bolesław Prus. Het boek verschijnt dit jaar voor het eerst in een Nederlandse vertaling van Karol Lesman.

pop

Op zaterdag 16 mei is er een programma gewijd aan het ‘Polenhotel’; een hotel in de Nederlandse bollenstreek waar al jarenlang Poolse gastarbeiders verblijven. De Pools-Nederlandse journalist Łukasz Koterba kwam zelf ooit als gastarbeider naar Nederland en verbleef in het hotel. Daar was hij getuige van de absurdistische situatie dat er in het ene deel van het hotel toeristen verblijven die komen voor een tripje naar de Keukenhof en in het andere deel Poolse gastarbeiders die soms met zijn zessen of achten op een kamer zitten. Samen met de Nederlandse dichteres Vrouwkje Tuinman ging hij terug naar het Polenhotel. Tijdens het festival vertelt Koterba over zijn ervaringen en draagt Tuinman het gedicht voor dat ze schreef over hun bezoek.

Zaterdagmiddag is het Postkantoor gratis toegankelijk voor iedereen. Er is een boekenmarkt, een expositie schrijversbrieven en Poolse folkmuziek door de topmuzikanten van La Mythomanie. Ook vertonen we de film Life is bearable. At times (Chwilami zycie bywa znosne…) over Wisława Szymborska en de documentaire View of Krakow (Widok Krakowa) waarin de internationaal vermaarde dichter Adam Zagajewski de kijker meeneemt door literair Krakau.

Zie www.city2cities.nl voor het volledige programma en kaartverkoop.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: