Poolse literatuur

Website opgericht en beheerd door Stichting Literatura

Mijn bericht aan de wereld (Jan Karski)

2097102-f3ccdd27d2000e3f9255a7e3e2c48800

Jan Karski, geheimkoerier van de Poolse verzetsbeweging,was de eerste die Eden, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, en de Amerikaanse president Roosevelt in 1942 en 1943 informeerde over het getto van Warschau en de vernietigingskampen.

Ze hoorden hem vriendelijk aan, bleven sceptisch en deden … niets. Eden stond Karski geen gesprek met Churchill toe en Roosevelt zei: ‘Zegt u maar tegen de Polen dat wij de oorlog zullen winnen.’

Mijn bericht aan de wereld, al in 1944 geschreven, is een tijdsdocument van de allereerste orde en het leest als een spannende spionageroman.

karski_200

Wanneer Hitler Polen binnenvalt, vlucht de vijfentwintigjarige Karski met zijn eenheid naar het oosten en loopt recht in de armen van de Russen, die hem in een werkkamp stoppen en daarna aan de Duitsers uitleveren. Hij springt uit een veewagon en weet de Poolse verzetsbeweging te bereiken.

Op grond van zijn talenkennis en zijn fenomenale geheugen wordt hij ingezet als koerier voor de Poolse regering in ballingschap in Frankrijk. Tijdens zijn zogenaamde wandeltochten wordt hij door de Gestapo opgepakt, gemarteld, en hij snijdt zijn pols door om te voorkomen dat hij anderen verraadt. Katholieke nonnen redden hemen helpen hem ontvluchten.

Op verzoek van Joodse partizanen laat hij zich binnensmokkelen in het getto van Warschau en – in kapo-uniform– in een concentratiekamp waar hij ooggetuige is van de Jodenvernietiging.

Jan_KarskiJan Karski, 1994. foto van E. Thomas Wood, bron Wikimedia Commons.

In 1942 reist hij dwars door nazi-Duitsland naar Engeland en Amerika waar hij Eden en Roosevelt persoonlijk vertelt hoe ongekend de Duitsers tekeergaan in Polen.

De suggestiviteit van de beelden en het levendige karakter van de dialogen in Karski’s Mijn bericht aan de wereld zijn dikwijls geprezen. Zijn boek is ‘een indrukwekkende getuigenis van moed, loyaliteit en menselijkheid’ (Frankfurter Allgemeine Zeitung).

Deze tekst verscheen eerst op de website van Uitgeverij Cossee, de uitgever van de eerste Nederlandse vertaling van Mijn bericht aan de wereld.

Wij bedanken hartelijk Uitgeverij Cossee voor de toestemming voor de publicatie op poolseliteratuur.nl.

logo_Cossee

Koop of bestel het boek bij uw plaatselijke boekhandel of bestel via deze site.

Meer over Jan Karski.

Een fragment van Mijn bericht aan de wereld.

Website van Uitgeverij Cossee

no-image

Oorspr. titel Story of a Secret State. My Report to the World
Vertaler(s): Olaf Brenninkmeijer
ISBN: 9789059363328
Bindwijze: Gebonden
Verschijningsdatum: 18-10-2011
Omvang: 496 p.
Prijs: € 29.90
Koop of bestel het boek bij uw plaatselijke boekhandel of bestel via deze site

(geplaatst door Ł.K.)

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: