Poolse literatuur

Website opgericht en beheerd door Stichting Literatura

Decemberavonden in Laaktheater

plakat2

Decemberavonden in Laaktheater in Den Haag: “De waanzinnige locomotief” van Stanisław Ignacy Witkiewicz

Stichting Medea nodigt u uit voor een voorstelling ‘De waanzinnige locomotief’ van Stanisław Ignacy Witkiewicz op zaterdag 12 en zondag 13 december om 19.00 uur in Laaktheater in Den Haag.

Het jaar 2015 staat in Polen in het teken van het werk en leven van twee kunstenaars, vader en zoon Witkiewicz: Stanisław Witkiewicz (1851 – 1915) en Stanisław Ignacy Witkiewicz (1885-1939), ook Witkacy genoemd. Van deze twee coryfeeën wordt vooral de zoon, Witkacy, als een van de meest invloedrijke kunstenaars in Poolse cultuur beschouwd.

Witkacy was een schrijver, filosoof, fotograaf en schilder. Geboren in Warschau, verhuisde in 1890 naar Zakopane en studeerde vanaf 1905 aan de Kunstacademie in Krakau. Witkacy schilderde, experimenteerde met fotografie, schreef toneelstukken en beschouwingen, hield zich bezig met romankunst en filosofie. Werken vertaald in het Nederlands zijn onder andere:

Pożegnanie jesieni (1927) (Afscheid van de herfst), vertaling Karol Lesman

Nienasycenie (1930) (Onverzadigbaarheid), vertaling Karol Lesman

De waanzinnige locomotief – project Witkacy is een nieuw project van Theatergroep Medea. Een bijzonder, actueel drama is gebaseerd op een toneeltekst van Witkacy uit 1923, over waanzinnige liefde met een dramatische afloop.

De hoofdpersonen van het drama zijn machinist en stoker, beide criminelen op vlucht, beide waanzinnig verliefd op Julia. Hun duel neemt irrationele proporties aan. Zonder rekening te houden met het lot van de passagiers willen ze de locomotief laten ontsporen. Wie de catastrofe overleeft, mag blijven met Julia. De tekst is een metafoor voor de moderne wereld, waarin pathologische individu mag beslissen over het lot van vele anderen, in de naam van waanzinnige ideeën.

De voorstelling is in het Pools met de Nederlandse boventiteling.

Locatie: Laaktheater, Ferrandweg 4T, 2523 XT Den Haag

Telefoon: 070 3933348 (kassa en kantoor)

Internet: www.laaktheater.nl

E-mail: info@laaktheater.nl 

plakat2

“De waanzinnige locomotief” – een fragment

Tengier

Hoeveel atmosfeer, Nikolaas?

 

Nikolaas

Zes en een half, meneer Tengier.

 

Tengier

Gooi er nog wat bij.

Ik denk dat ik vandaag stoom nodig zal hebben als voor zes compounds. Dit gevaarte is enorm snel, wanneer het de nodige impuls gewonnen heeft, maar mist trekkracht. Daarbij is er een sleeping-car aangehangen.

Wat is juffrouw Julia mooi vandaag – als een klein duiveltje! Of eigenlijk ben je geen duiveltje, geen blondine, maar een duiveline. Oh… Alles zou anders zijn, ware het niet mijn machine! Zij houdt mij in het gelid. Anders zou ik ontploffen als een handgranaat.

Laat me…

 

Julia

Meneer Tengier zegt altijd zulke…

 

Sofia

Ja, hij slaat telkens zulke wartaal uit. Maar in feite is hij zo kalm als een moeflon. Ik haat zulk een tederheid bij mannen.

 

Julia

U maakt een grapje zeker?

 

Sofia

Nee, nooit van mijn leven. Ik ben gisteren vreemdgegaan met de hulpconducteur van de Nord-Express. Hij verroerde nog geen vin.

 

Julia

Wie? Uw man? Of de hulpconducteur?

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: