Poolse literatuur

Website opgericht en beheerd door Stichting Literatura

Bruno Schulz en documentaire “Finding Pictures”

Op zondag 19 november 2017 is het 75 jaar geleden dat de Pools-joodse schrijver en schilder Bruno Schulz werd vermoord. Ter gelegenheid hiervan worden overal ter wereld vertoningen georganiseerd van de documentaire FINDING PICTURES. Deze is gemaakt door de Duitse regisseur Benjamin Geissler en gaat over de geslaagde zoektocht van zijn vader Christian naar de muurschilderingen van Schulz.

FINDING PICTURES wordt ongeveer 80 keer gescreend in: Brazilië, Duitsland, Ecuador, Italië, Macedonië, Mexico, Polen, Oekraïne, Oostenrijk, Rusland, Spanje, Tsjechië, de Verenigde Staten en Zwitserland. Ook in Nederland vindt een screening plaats:

zondag 19 november 11:00 wordt deze film in Filmclub Hyena in Amsterdam vertoond 

Bruno Schulz beleefde de terreur van de Duitse bezetting in de Poolse stad Drohobycz in 1941-1942 aan den lijve. Hij werd ontslagen als leraar Handenarbeid op de middelbare school. Bovendien had hij zijn ouderlijk huis moeten verlaten, omdat hij werd verbannen naar het getto. In Drohobycz was de nazi Felix Landau benoemd tot leider van de Joodse Dwangarbeid. Schulz overleefde aanvankelijk door het maken van muurschilderingen in de kinderkamer van Landau’s villa. Terwijl Landau zich bezighield met het vermoorden van joden, schilderde Schulz zijn afbeeldingen van sprookjes. Schulz was Landau’s protegé. Toen Landau de joodse beschermeling doodschoot van een rivaliserende nazi Karl Günther, was het lot van Schulz bezegeld. Schulz werd op 19 november 1942 door Günther op straat gedood. ‘Jij hebt mijn jood gedood, ik die van jou’, had hij tegen Landau gezegd.

In de kinderkamerfresco’s van Schulz zat allerlei artistiek verzet verborgen. Zo had hij zichzelf geportretteerd als een vorst op de bok van een rijtuig, wat voor joden verboden was.

Ondanks een intensieve zoektocht na de Tweede Wereldoorlog door de biograaf van Schulz, Jerzy Ficowski, werden de muurschilderingen niet gevonden. Tot februari 2001, toen de documentairemaker Benjamin Geissler de verloren gewaande afbeeldingen ontdekte. In mei 2001 hebben vertegenwoordigers van Yad Vashem enkele van deze schilderingen illegaal verwijderd en naar Israël gebracht. De overige schilderingen werden overgenomen door het Museum van Drohobycz en dit jaar tentoongesteld tijdens Documenta in Kassel.

Naamloos.png

FINDING PICTURES documenteert de zoektocht, de ontdekking en de plotselinge verdwijning van de muurschilderingen van Bruno Schulz.

FINDING PICTURES

Duitsland 2002

Regie: Benjamin Geissler

Lengte: 106 minuten

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op oktober 19, 2017 door in auteurs, Schrijvers, dichters, auteurs en getagd als , .
%d bloggers liken dit: